TAINA SFÂNTULUI MASLU

























   Sfântul Maslu este slujba sfântă a Tainei vindecătoare de suferinţă şi boli, prin care preoții se roagă pentru sănătate și iertarea păcatelor şi acordă putere vindecătoare prin ungerea cu untdelemn sfinţit. Este a saptea Taina a Bisericii in care, prin rugaciunile preotilor si ungerea cu untdelemn sfintit a partilor insemnate ale trupului, credinciosii dobandesc vindecarea de bolile trupesti si sufletesti.

   Aceasta Taina a fost instituita de insusi Mantuitorul cand a trimis pe Sfiintii apostoli la propovaduire, zicandu-le : “Celor ce vor crede, aceste semne vor urma: in numele Meu, demoni vor izgoni, peste cei bolnavi isi vor pune mainile si se vor face sanatosi” (Marcu XVI, 17?18). Sfintii apostoli au practicat Taina Sfantului Maslu chiar de la prima lor propovaduire : “Si scoteau multi demoni si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i vindecau” (Marcu VI, 13).
   Urmand apostolilor, episcopii si preotii au savarsit si ei aceasta Sfanta Taina, cum ne arata Sfantul Iacob: “Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si ei sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui (Iacob 5, 13-15).
Sfantul apostol Iacob nu face bolnavilor acest indemn ca venind doar din partea sa; el graieste tocmai despre lucrarea sfanta incredintata sfintilor apostoli de catre Mantuitorul Iisus Hristos, lucrare savarsita de ei in tot locul si la tot credinciosul care avea trebuinta de harul lui Dumnezeu pentru vindecarea sa. Sfântul Iacov ne încredinţează că prin taina maslului se împărtăşeşte credinciosului harul vindecător pentru bolile trupeşti şi sufleteşti. Maslul este deci o lucrare văzută, săvârşită de preoţii bisericii, prin care se împărtăşeşte harul nevăzut.
   Intrucat prin Taina Sfantului Maslu se dobandeste nu numai tamaduire de bolile trupului, ci si iertarea pacatelor, se poate face maslu nu numai pentru cei bolnavi, ci si pentru cei sanatosi si nu numai o singura data, ci de mai multe ori. 
Se ung credincioșii de sapte ori  cu untdelemn sfintit, rostindu-se de fiecare data rugaciunea: „Parinte sfinte, Doctorul sufletelor si al trupurilor... tamaduieste si pe robul Tau acesta (numele) de neputinta trupeasca si sufleteasca ce l-a cuprins...” 
   Fiind binecuvantat de preoti cu chemarea lui Dumnezeu, acest untdelemn este sfintit si plin de darul dumnezeiesc al Duhului Sfant, ca si apa Botezului. El are puterea de a Sfinti sufletul si de a tamadui trupul, a izgoni bolile, a vindeca ranile, a curati pacatele si a impartasi mila si indurarea lui Dumnezeu.
   În timpul slujbei sunt citite şapte Apostole, şapte Evanghelii şi şapte rugăciuni diferite pentru binecuvântarea untdelemnului şi pentru vindecarea bolnavului. Sf. Maslu se poate face și acasă, pentru cei bolnavi.
Slujba Maslului se săvârşeşte înaintea unei mese, pe care se aşează Sf. Evanghelie, lumânările (de obicei şapte), un vas cu grâu sau cu făină, un vas cu untdelemn şi şapte beţişoare de busuioc, înfăşurate cu vată, pe care preoţii le înmoaie în untdelemn, după ce l-au binecuvântat şi vor unge pe cel bolnav. Untdelemnul rămas la Sf. Maslu, fiind binecuvântat de preoţi, prin chemarea lui Dumnezeu, este sfinţit şi plin de darul Duhului Sfânt şi de aceea trebuie păstrat, ca şi făina rămasă, la loc curat şi cinstit, pe o policioară lângă icoană şi se foloseşte în scopuri evlavioase, având puterea de a vindeca suferinţele trupului şi de a sfinţi sufletele, de a curaţi păcatele, fiindcă împărtăşeşte (aduce) omului mila şi îndurarea lui Dumnezeu. Se obişnuieşte ca din făina şi untdelemnul de la Sf. Maslu să se facă o turtită din care va mânca cel bolnav, dar şi cei sănătoşi. Uleiul poartă harul de a vindeca atât trupul, cât şi de a curăţa sufletul de rugina păcatelor.
   Taina maslului este lucrarea sfântă săvârşită în numele Sfintei Treimi, de către preoţii bisericii, prin care se împărtăşeşte credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau uşurării suferinţelor trupeşti, întărirea sufletească, recâştigerea nădejdii, iertarea păcatelor. Partea văzută constă în ungerea cu untdelemn sfinţit, după ce s-a invocat prin rugăciuni speciale mila lui Dumnezeu prin puterea Sfântului Duh asupra celui bolnav. 
   În Sfintele Evanghelii şi în toate rugăciunile (şapte la număr) din rânduiala Tainei maslului, Dumnezeu este invocat ca “ doctor al sufletelor şi trupurilor noastre, a cărui milă este nemăsurată... ”. Însăşi cântarea îl arată pe Mântuitorul Hristos ca “Vindecătorul şi ajutătorul celor ce sunt în dureri”. De la Dumnezeu se cere :” tămăduire nepunticiosului robului său...cel ce mult a greşit... ”.
Tiana Sfântului Maslu descoperă iubirea lui Dumnezeu faţă de om în general şi faţă de cel în suferinţă în special. Ea arată lucrearea lui Dumnezeu cea autentică care nu vrea moartea păcătosului, nici suferinţa acestuia ci îndreptarea şi însănătoşirea sa. 
 Sfantul Maslu este Taina care, prin rugaciunile preotilor si prin ungerea trupului cu untdelemn sfintit, impartaseste credinciosului harul lui Dumnezeu pentru tamaduirea bolilor trupesti si sufletesti, pentru iertarea pacatelor si pentru intarirea sufletului. Prin maslu se iartă păcatele de tot felul.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.